Guanxi – netværk: Redskabet til at nå det umulige

At deltage i netværkmøder og at netværke er blevet hot overalt i verden. Det er blevet noget, vi alle er nødt til at gøre for at få succes både i arbejdssammenhænge og privat, og det at holde foredrag og undervise i netværk er blevet et nyt forretningsområde for mange virksomheder.

Men det er ikke spor nyt i Kina. Kineserne har en lang tradition for at navigere i formelle netværk. Guanxi hedder det på kinesisk og kan oversættes til netværk eller sociale forbindelser.

Faktisk er kineserne rigtig gode til at netværke, og de gør det hele tiden i stort set alle sammenhænge. Det er nærmest en kunstart, som er meget, meget vigtig i den kinesiske kultur. En kunstart, som man er nødt til at lære sig, hvis man vil have succes i Kina.

Men også en kunstart, der tager tid. Et er at blive god til at netværke – noget andet er, at det ikke kan gøres på en formiddag. For i ordet guanxi ligger der mere end at netværke. Det er en forbindelse mellem mennesker, som forpligtiger.

Giv det tid

Guanxi er noget man opbygger overfor hinanden ved at gøre hinanden tjenester, og noget der foregår over tid. Tro endelig ikke at en forretningsmiddag, hvor stemningen er god og hjertelig, er det samme som, at vi kender hinanden og derfor sagtens kan skrive under på en kontrakt med det samme.

At opbygge et solidt og brugbart guanxi tager mange møder og middage, fordi et guanxi går begge veje. Man har ansvar for hinanden og skal stole på hinanden, man skal gengælde modparten, så tjenester og ydelser går begge veje. Man skylder så at sige hinanden en tjeneste, når man først har fået taget hul på guanxi med en kineser.

Opnå det umulige

Det betyder også, at man som udgangspunkt er forbeholdende overfor personer, man ikke kender, og man lærer jo som bekendt ikke et menneske at kende over en enkelt middag eller to.

Så det bedste råd til guanxi er: Brug tid på det og vær seriøs. Lov ikke at gøre en kineser en tjeneste, hvis du ikke kan gennemføre det.

Til gengæld kan man få nye muligheder og opnå store resultater med de rette kontakter i Kina. 

Ved hjælp af guanxi kan man opnå det umulige, og det siger vel egentlig ikke så lidt.

Publiceret den 16. december 2014 i at netværke

Del indlægget

Om skribenten

Giv din feedback

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Back to Top